Resep Nasi Dagang Kelantan Anti Gagal
Adakah anda sedang mencari inspirasi untuk mengikuti langkah mudah untuk menjadikan Kelantan sebagai nasi dagang yang unik dan lazat? Sesetengah orang di sekeliling kita sedang mencari resepi nasi kelantan komersial melawan kegagalan, mungkin anda salah seorang daripadanya. Pengguna internet sudah biasa menggunakan internet pada telefon pintar untuk mencari maklumat imej yang boleh digunakan untuk memahami. dan kali ini saya akan kongsikan dengan anda step by step cara menghidangkan resepi nasi kelantan komersial iaitu Bikin Ngiler supaya betul-betul rumit dan mudah. Sekiranya tidak diproses dengan betul, hasilnya akan menjadi tawar dan, sebagai peraturan, tidak menyenangkan. Malah, Nasi Dagang Kelantan yang lazat itu sepatutnya mempunyai rasa dan aroma yang boleh membangkitkan selera anda.
Rasa Nasi Dagang Kelantan dipengaruhi oleh banyak faktor, bermula daripada jenis bahan, pilihan bahan segar dan cara pemprosesan dan penyajiannya. Jangan risau jika anda ingin membuat nasi dagang Kelantan yang sedap di mana sahaja anda berada, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Di bawah adalah gambar berkaitan Nasi Dagang Kelantan yang boleh anda jadikan inspirasi.
Jumlah hidangan yang boleh dihidangkan untuk menyediakan Nasi Dagang Kelantan ialah 10 orang. Jadi pastikan perkhidmatan ini mencukupi untuk menyara anda dan orang tersayang.
Selain itu, masa yang diperlukan untuk penyediaan Nasi Dagang Kelantan dianggarkan lebih kurang 2 jam.
Berikut adalah beberapa petua dan petua praktikal untuk merawat Nasi Dagang Kelantan yang sedia untuk dicipta. Anda boleh membuat Nasi Dagang Kelantan dengan 3 bahan dan 4 langkah penghasilan. Inilah cara untuk menyediakan hidangan.
Menu dihidangkan pada waktu pagi dari kecil hingga dewasa. Hidangan istimewa daripada arwah ibu. Sekarang ibu sudah tiada, kami anak-anak memasak sendiri. Untunglah kalau selalu tolong mak di dapur. Kami juga memasak.
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat Nasi Dagang Kelantan:
- 1 kg beras merah nasi dagang, 2 kg beras aromatik, halia, bawang merah dan halba
- 1 kg santan pekat dan 1 balang santan cair
- ikan tongkol dan ayam
Cara masak Nasi Dagang Kelantan
- Rendam beras selama 1-2 jam.
- Untuk ayam: tumis bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas sehingga segar, kemudian masukkan cili kisar dan bancuhan rempah kari. Gaul rata, masukkan gula melaka, asam jawa dan rempah ratus. Kemudian masukkan ayam. Tutup penutup periuk supaya daging ayam masak, kemudian masukkan santan. Masak hingga masak.
- Untuk ayam ikan tongkol, ikan ditangkap terlebih dahulu. Kemudian dalam periuk lain masukkan setengah kilo santan dan terus masukkan bahan kisar (bawang merah ungu, halia, lengkuas dan bawang putih gaul rata, boleh masukkan lada kisar bersama rempah kisar gulai. Biarkan hingga mendidih dan masukkan malach. gula, gigit dan rempah, akhir sekali masukkan ikan tongkol bersama air mendidih dan biarkan mendidih hingga masak.
- Untuk memasak nasi, masak separuh santan pekat bersama bawang kisar, halia dan halva hingga pekat. Jadi ketepikan. Masak nasi dagan selama 15 minit pertama, kemudian campurkan beras dengan santan yang telah disediakan tadi dan reneh lagi sehingga lembut.
Bagaimana mereka? Mudah, kan? Inilah cara penyediaan Nasi Dagang Kelantan yang boleh anda amalkan di rumah. Saya harap anda mendapati ia berguna dan berseronok!